اصلاح وضعیت شیردهی در مادر و نوزاد

وضعیت صحیح مادر هنگام شیر دادن :

۱- شانه و گردن مادر باید راحت و آزاد باشد.

۲- چه در حال نشسته و چه در حال دراز کشیده باید بالشی در پشتش بگذارد ( پشتش حمایت شود.)

۳- مادر باید کاملا آزاد و آسوده بوده و هیچگونه فشار و اضطرابی نداشته باشد بنا براین اگر مادری پاهایش را تکان بدهد ، شیر خوار را حرکت دهد، به گونه شیرخوار ضربات آهسته بزند و پستان را از دهان شیر خوار بکشد همه نشان دهنده اضطراب او است.

۴-ضمنا نیازی نیست که مادر هنگام شیر دادن سینه را در بین دو انگشت دست بگیرد ( حالت قیچی کردن) زیرا این وضعیت باعث می شود که شیر خوار فقط نوک پستان را بمکد.

۵- شیر خوار در بین بازوان مادر باید طوری قرار گیرد که صورتش مقابل پستان مادر باشد تا مجبور نشود که سرش را بچرخاند یا کشش دهد. شیر خوار را باید از پشت شانه هایش نگهداشت نه از پشت سر

۶- مادر با نوک پستان گونه شیر خوار را باید لمس کند و منتظر بماند تا شیر خوار دهانش را باز کند . سپس لب پایین او را بر قاعده آرئول بگذارد و سریعا شیر خوار را به خود نزدیک کرده و نوک سینه و آرئول را در دهانش بگذارد.

۷- تماس تن شیر خوار با مادر باید بر قرار باشد تنه به تنه Skin By Skin و خیلی نزدیک بهم باشد لذا شیر خوار را نباید زیاد لباس پوشاند یا در پتو پیچید که بین شیر خوار و مادر فاصله بیفتد.

۸- باید شیر خوار در بغل گرفته شود و نباید آویزان باشد. چانه شیر خوار باید در تماس با پستان باشد. اگر دور از پستان باشد فقط نوک پستان را خواهد مکید. سر و گردن شیر خوار باید راحت بوده و حالت کشیدگی یا پیچ خوردن نداشته باشد .

۹- سر و بدن شیر خوار در یک امتداد باشد. بطوری که اگر خطی از بدن کودک و قسمت فوقانی بازوی او بکشیم باید از میان گوشهایش بگذارد.

۱۰- در وضعیت صحیح شیر دهی تمام بدن شیر خوار روبروی مادر در تماس نزدیک با بدن اوست. صورت شیر خوار روبروی پستان مادر قرار دارد. چانه اش روی پستان مادر قرار گرفته است . دهانش کاملا باز است. لب پایین او بطرف خارج برگشته است. قسمتی از هاله پستان در بالای لب فوقانی و قسمت بسیار کمی از هاله در زیر لب تحتانی او قابل دیدن است. زبان او را که به حالت مقعر و دور تا دور پستان را گرفته است می توان مشاهده نمود. مکیدنهایش آرام و عمیق است.

صدای قورت دادن شیر به خوبی شنیده می شود. گونه‌هایش گرد و بر آمده است نه فرو رفته و گود . شیر خوار آسوده و خوشحال است و در پایان شیر خوردن بسیار راضی و خشنود بنظر می رسد . شیر خوار وقتی احساس کند که سیر شده است.خودش پستان را رها می کند و نوک پستان در این حال کشیده تر و بلند تر از معمول است. مادر هیچگونه دردی در هنگام شیر دادن احساس نمی کند.

 

نشانه های وضعیت نادرست شیر خوردن :

بدن شیر خوار به خارج از آغوش مادر چرخیده و در تماس نزدیک با بدن او نیست و حتی ممکن است سرش به یکطرف چرخیده باشد.
چانه اش از پستان مادر دور است.
دهانش کاملا باز نیست.
لبهایش به داخل برگشته است.

قسمت زیادی از هاله در بالا و پائین لبها قابل مشاهده است خصوصا در زیر لب تحتانی
مکیدنهایش بسیار سریع و کوچک است.
صدای قورت دادن شیر شنیده نمی شود بلکه صدای ملچ ملوچ به گوش می رسد.
گونه هایش به داخل فرو می رود.

 

به دلیل نخوردن شیر کافی گریه می کند و دفعه بعد ممکن است از گرفتن پستان خودداری نماید.
وقتی پستان را رها میکند نوک پستان صاف است و ممکن است خطی در سرتاسر آن دیده شود.
مادر هنگام شیر دادن احساس درد می کند.

 

علایم کفایت شیر مادر برای نوزاد

اغلب مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدند به دلیل عوامل مختلف اعم از کوچک بودن سینه،عدم بیرون زدگی کامل نوک سینه ،عدم جهش و ترشح شیر از سینه در مواقع غیر شیردهی و یا به طور کلی تصور کمبود تولید شیر در بدن مادر و … بدون مشاوره با پزشک و گاها بدون نیاز طبیعی کودک اقدام به شروع شیرخشک به عنوان شیر کمکی و یا جایگزین کامل شیرخشک به عنوان شیر اصلی برای نوزاد میکنند.

به طور کلی و مشخص در صورتیکه 4 علامت زیر که به عنوان علایم کفایت شیر ماد معروف است وجود داشته باشد نوزاد شما تا پایان 6 ماهگی به هیچ چیز جز شیر مادر احتیاج ندارد.

1)هوشیار و سرحال بودن نوزاد

2)وزنگیری مناسب با کارت رشد نوزاد طی مراقبت های بهداشتی نزد ماما یا پزشک

3)دفع روزانه حداقل 2 الی 3 بار مدفوع

4)دفع روزانه حداقل 5 الی 6 بار ادرار